om jan van haasteren

Här kan du läsa mer om Jan van Haasteren...

Hundratusentals människor runt om i världen njuter av Jan van Haasters pussel. Många miljoner kopior av pussel har distribuerats. Nya bilder väntar ivrigt av alla fans...

Men Jan Van Haasteren har inte alltid ritat pussel. Han började
sin karriär hos reklambyrån Nijgh & Van Ditmar innan han gick med i studien Marten Toonder 1962. År 1966 blev han frilansare med Joop Geesink. Som tecknare skapade han många historier för serietidningarna Perry, Pep, Donald Duck och senare Eppo. 1975 grundade han tidningen Free Balloen samtidigt som han gjorde massor av reklamarbete och teckningar för informationsbroschyrer och läroböcker.

Hans rykte, för att skapa motiv till pussel, började på åttiotalet. Heineken kontaktade honom med en begäran om att göra en stor komisk bild för ett pussel för att främja Bokma citrongin. När bilden var klar var reklambudgeten borta och i stället bestämde de sig för att göra en affisch. Detta sågs av det svenska företaget Scan Decor som gav honom uppdrag för ytterligare stora komiska reklamaffischer.

Jumbo var medveten om Jan van Haasteren eftersom han ibland hade skickat dem några av sitt arbete men de var inte särskilt intresserade tills de såg de större komiska bilderna. De älskade dem så mycket att de bestämde sig för att släppa en som ett pussel. Valet gjordes 1983 för The Olympics, en reklamaffisch som ritades på behalf av Scan Decor. Some Like It Hot lyckades 1986 som var en som han hade ritat för Colt International. Jumbo var entusiastisk och det fanns fler utgåvor, allt baserat på befintliga tryck för reklamändamål

"Jag väljer själv ämnet. Ibland ritar jag en existerande scen igen. Andra saker är helt nya. Jag  gillar att använda skämt på mina ritningar. Om jag inte har ritat något galet i några veckor, känner jag mig dåligt. har varit så och det är så fortfarande. Det tar mycket tid, men det är så roligt att göra dom .. "

"Hur länge jobbar jag med ett pussel? Kanske veckor ....... Först börjar jag med en skiss på A3-format där jag definierar perspektivet, huvudskämt teckenet och sedan skriva jag ut den. Det är med en sådan skiss som jag säkert är upptagen i två veckor. För vissa ämnen forskar jag på ämnet längre genom att titta på bilder eller ta bilder. Det måste vara realistiskt men med min egen stil. Flygplanet är mitt plan, precis som koen är min ko. Om skissen är godkänd av Jumbo, gör jag den skissen på en ny duk. Men till storleken för pusselen. Sedan börjar det vanliga handarbetet med att färdigställa motivet med penna, bläck och färgning. Totalt tar en bild ungefär två månader att slutföra"

"År 2013 beslöts det att lansera Studio - Jan van Haasteren. För att säkerställa framtida produktion av pussel. Illustratörerna Dick Heins och Rob Derks rekryterades för detta. Vi möts regelbundet för att "brainstorma och komma igång med skämten".

Jan är alltid den första som ger sitt godkännande av bilden. Eftersom avtalet är att rita i Jans stil. Och hajfinan är verkligen en av skämt! Hajfenan kommer från Jans komiska Baron van Tast och skapades 1971 i berättelsen Haaikloverij (ett ordspel som tyvärr trotsar översättning) "